NOTIS TUNTUTAN PEGUAM UNTUK MENGOSONGKAN PREMIS PERNIAGAAN YANG DISEWA

Sharing : Terima notis tuntutan? Kami ada seorang anak guam yang sedang kami kendalikan kes tuntutan balas wang beliau di Mahkamah Sesyen Shah Alam. Miss Alice namanya (bukan nama sebenar).  Namun pada kali ini beliau consult dan bertanyakan kepada kami mengenai masalah perundangan lain pula. Cerita Miss Alice, beliau telah mendapat Notis Tuntutan Peguam untuk […]

KEMUNGKIRAN KONTRAK PERKAHWINAN : Boleh Saman Ke?

Sharing : Kelmarin, saya telah dibook sesi konsultasi bersama-sama seorang gadis yang manis molek bertudung orangnya.    Sebelum saya mulakan, ingin saya nyatakan di sini bahawa tujuan saya berkongsi kes pada kali ini adalah untuk menerangkan kepada anda apakah perundangan dari segi SIVIL di bawah cabang kemungkiran kontrak.    Dan untuk ambil ikhtibar untuk mengajar […]

Kalau Nak Buat Tuntutan Saman Malu Untuk Kes Lama, Boleh Ke?

Sharing : Dalam kekecohan nak MCO 3.0, isu vaksin dan kes Nelofa yang tak sudah-sudah, saya mendapat pertanyaan di atas- jika seseorang telah memalukan anda di media sosial dan post serta kata-kata fitnah itu masih ada dalam bentuk penulisan atau video, anda boleh ke bawa kes tersebut kepada pengadilan mahkamah?.   💁🏻‍♀‍Jawapannya adalah YA, anda […]

Hidup berpoligami : Bagaimana dengan hak menyambut Hari Raya?

Sharing : Isu hangat yang ingin diketengahkan pada pada hari ini berkenaan dengan poligami adalah mengenai hak menyambut Hari Raya.  Hal ini berkait rapat dengan keadilan si suami dalam memberikan hak kepada isteri-isterinya di mana keadilan adalah merupakan suatu tanggungjawab yang besar ke atas si suami, lebih-lebih lagi dalam poligami dan ianya sudah tertakluk dalam […]

Memiliki & Bermain Mercun Itu Dikira Kesalahan Jenayah Ke?

Sharing : Haa dah nak raya tak lama lagi ni. Dah beli mercun ke tu?   Anda ada baca berita baru-baru ini mengenai wanita yang didenda RM5,000 oleh Mahkamah Majistret Kuala Terengganu, pada hari ini kerana memiliki pelbagai jenis mercun tanpa lesen yang sah?  Jika belum, saya tinggalkan link di ruangan comment untuk anda baca […]

Kesalahan ditangkap tak puasa, apa hukumnya?

Sharing : Kita dah masuk hari ke-2 bulan Ramadhan yang mulia ini.   Ahha sebab tu saya nak beri sedikit penerangan mengenai kesalahan jenayah tak berpuasa. Ada yang tak puasa ke tu? Jeng jeng jengg   ​ Di Wilayah Persekutuan, iaitu di area KL, Putrajaya dan Labuan, undang-undang yang terpakai adalah Seksyen 15 Akta Kesalahan […]

REVEIW BURUK TULAR LAMAN SOSIAL ; BOLEH KENA SAMAN MALU KE?

Sharing : Kelmarin ada orang consult dengan kami mengenai review yang ditinggalkan di ruang Google review sebuah perniagaan wedding planner di area lembah klang.   Ceritanya customer ini tak happy lah dengan servis wedding planner ini sepanjang pengendalian majlis perkahwinan beliau. Setelah meninggalkan review tersebut, owner wedding planner menghubunginya dan menyuruhnya memadam google review itu. […]

Mahkamah Tinggi Arahkan Dedahkan IP User

Sharing : Boleh ke identiti IP user didedahkan?   Dalam perkongsian kes pada harini ini, seorang penolong pengurus besar sebuah surat khabar China bernama ‘Kwong Wah Yit Poh’ telah berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Tinggi untuk mendapatkan satu portal Web untuk mendedahkan identiti ahli forumnya yang didakwa memfitnahnya dalam siaran Internet.   Hakim membenarkan permohonan tersebut […]

[LAPORAN POLIS]

Sharing : Assalamualaikum dan salam Sabtu buat semua.  Apabila membuat laporan polis, anda haruslah berhati-hati apabila membuat laporan tersebut.  Pastikan fakta dan bukti ada dengan anda sebelum anda membuat laporan.  Jika anda merasakan bahawa kes tersebut telah ke tahap yang memerlukan penglibatan peguam, maka mintalah nasihat dari peguam anda sebelum ke balai dan membuat laporan […]