Disebabkan Kekecewaan atau Pelaksanaan yang Mustahil

Seksyen 57(1) Akta Kontrak menyatakan bahawa perjanjian untuk melakukan sesuatu yang mustahil adalah batal. 

Di bawah Seksyen 57(2), kontrak untuk melakukan sesuatu yang selepas kontrak dibuat, menjadi MUSTAHIL atau oleh sebab suatu peristiwa yang menjadikan kontrak itu mustahil atau tidak sah untuk dilaksanakan adalah batal. 

Apabila kontrak menjadi mustahil secara fizikal untuk dilaksanakan, maka ia menjadi tidak sah untuk dilaksanakan.

‘Test’ Kekecewaan Dalam Kontrak

Apabila perubahan adalah radikal daripada kewajipan.

Dalam kes Ramli bin Zakaria v Kerajaan Malaysia [1982] 2 MLJ 257, selepas kontrak dimeterai, terdapat perubahan keadaan. 

Namun, perubahan keadaan tersebut tidak menyebabkan perubahan asas atau radikal dalam kewajipan yang asalnya diambil sehingga menjadikan pelaksanaan kontrak sesuatu yang sangat berbeza daripada yang asalnya diambil, kontrak itu tidak menjadi mustahil dan ia tidak dibatalkan oleh frustrasi.

Contoh Kekecewaan dalam Kontrak

1. Kemusnahan Subjek Kontrak

Subjek kontrak dimusnahkan sebelum pelaksanaan dijadualkan.

Dalam kes Taylor v Caldwell [1863] 122 ER 309, sebuah dewan disewa kepada Plaintif untuk mengadakan konsert. Sebelum konsert diadakan, dewan tersebut dimusnahkan oleh kebakaran.

Tiada kekecewaan dalam kontrak jika

1. Cuaca buruk

Dalam kes Kwan Sun Ming v Chak Chee Hing [1965] 1 MLJ 236, ribut di laut dianggap sebagai dengan kuasa Tuhan, ia mesti merupakan ribut yang tidak dapat diramalkan dengan munasabah dalam keadaan tersebut.

Kejadian luar biasa ialah kejadian/keadaan luar biasa yang tidak dapat diramalkan dan yang tidak dapat dielakkan.

Contoh kekecewaan yang tidak wujud dalam kontrak.

1. Jualan dan pengangkutan barang melalui laut

Dalam kes Tsakiroglou v Noblee Thorl GMBH, perayu bersetuju menjual kepada responden kacang tanah yang akan dihantar dari Sudan ke Hamburg pada Nov/Dis 1956.

Pada 2 Nov, Terusan Suez ditutup dan kekal ditutup selama 5 bulan. Perayu enggan menghantar, mendakwa kontrak tidak dilaksanakan atas dasar kekecewaan.

Diputuskan bahawa tiada kekecewaan dalam kontrak tersebut kerana laluan alternatif ke Hamburg tersedia, iaitu melalui Tanjung Harapan. Ia tidak akan menjadi berbeza secara komersial/asas tetapi hanya lebih mahal.

Kesan Pembatalan Kontrak

Seksyen 15(1) Akta Undang-Undang Sivil menyatakan apabila sesuatu kontrak menjadi mustahil untuk dilaksanakan, atau telah menjadi kontrak yang tak dapat dijalankan atas dasar kekecewaan, pihak-pihak tersebut dibebaskan daripada melaksanakan kontrak selanjutnya.

Anda perlukan jawapan dan jalan penyelesaian dalam tindakan undang-undang? Dapatkan khidmat nasihat guaman dari peguam-peguam kami di Liyana & Co! 

Peguam-peguam kami mempunyai 10 tahun pengalaman dalam menyelesaikan masalah perundangan yang kompleks.

“Peguam & Penyelamat Anda!” 

📞📱Jom set temujanji dan hubungi kami di talian:

https://wa.me/60123640086

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *