Sharing :

Mahkamah Tinggi Arahkan Dedahkan IP User

Liyana The Lawyer

Liyana The Lawyer

Boleh ke identiti IP user didedahkan?  

 

Dalam perkongsian kes pada harini ini, seorang penolong pengurus besar sebuah surat khabar China bernama ‘Kwong Wah Yit Poh’ telah berjaya mendapatkan perintah Mahkamah Tinggi untuk mendapatkan satu portal Web untuk mendedahkan identiti ahli forumnya yang didakwa memfitnahnya dalam siaran Internet.  

 

Hakim membenarkan permohonan tersebut dan memerintahkan Cari Internet Sdn Bhd untuk membocorkan maklumat yang diperlukan mengenai peserta forum di chinese. cari. com. my/myforum/forumdisplay di laman web chinese.cari.com.my pada 25 Julai 2006, kepada Neoh Chong Poh, 54 tahun. 

 

Neoh, dalam afidavitnya sokongannya, mengatakan bahawa selain menjadi penolong pengurus besar Kwong Wah Yit Poh, dia juga merupakan setiausaha Dewan Bandaran Cina Pulau Pinang, ketua Kelab Akhbar Pulau Pinang, setiausaha Persatuan Chingay Pulau Pinang dan memegang jawatan jawatan lain dalam banyak organisasi lain. Neoh mengatakan bahawa hasil perbincangan tersebut, pengunjung forum telah menghantar komen yang tidak berasas mengenai dirinya. 

 

Dia mengatakan bahawa dia adalah antara beberapa dengan nama keluarga “Neoh” yang telah menerima Darjah Johan Negeri (DJN) dari Yang di-Pertua Negeri ketika perbincangan diadakan. Selain artikel itu, ada juga foto dirinya yang dikaburkan yang diposting di forum.  

 

Neoh mengatakan tuduhan bahawa dia terlibat dalam kegiatan maksiat dan ditahan semasa serbuan polis di sebuah pub bertujuan untuk mencemarkan reputasi dan imejnya di masyarakat. Dia mengatakan bahawa penerbitan tersebut telah menjejaskan reputasi dan hubungannya dengan keluarganya dan dia mengalami tekanan emosi.  

 

Neoh mengatakan bahawa walaupun terdapat tiga surat dari peguamnya kepada Cari Internet untuk mendapatkan maklumat ahli forum, dia tidak dapat mendapat respons positif daripada syarikat itu. Perintah dan kebenaran mahkamah diperlukan untuk memaksa syarikat itu untuk mendedahkan butiran mengenai ip user sehingga dia dapat mengambil tindakan atas fitnah itu.  

 

Mahkamah memutuskan bahawa permohonan pihak plaintif adalah wajar dan plaintif berhak untuk mendapatkan perintah bagi penzahiran maklumat-maklumat yang dipohon. Jadi pengakhirannya, identiti kesemua mereka yang terlibat dalam posting fitnah tersebut berjaya didedahkan. 

 

Jadi kepada yang selamba sahaja membuat pernyataan fitnah di media sosial dan berfikir bahawa mereka boleh terlepas disebabkan tidak menunjukkan butiran lengkap, jangan ingat anda tak boleh didedahkan. Undang-undang ada untuk membantu mereka yang difitnah dan teraniaya. 

Sekian,  

Liyana the Lawyer