Sharing :

TIPS MERANGKA CV DAN RESUME YANG KEMAS

Liyana The Lawyer

Liyana The Lawyer

Sekarang ini job market kian kuat persaingan. Saya pasti ada yang sudah terkesan dengan retrenchment exercise atau proses pembuangan kerja yang dilakukan oleh majikan mereka. 

Tak kira fresh grads atau mereka yang sudah ada pengalaman kerja perlu memperkemas kini kan resume/CV agar resume yang disubmit tidak terus dimasukkan dalam ‘Reject Pile’ .

Oleh itu, saya ingin berkongsi kepada followers saya yang mungkin sedang berusaha untuk apply kerja, cara yang sewajarnya anda patut rangka resume anda dan submit kepada bakal employer/majikan anda. 

Moga dengan tunjuk ajar dan tips saya ini, dapat memudahkan kalian mendapat kerja tersebut. Anything to help you fresh grads/ good employees secure a good job because without you, there will be no better future  

# Tips 1: CONVERT RESUME ANDA KEPADA PDF. 

Senang sahaja perkara ini namun ramai yang ambil mudah. Reason dia simple- bila anda convert kepada pdf, takdelah resume anda terlari atau  

spacing dan alignment jadi bersepah apabila bakal majikan membuka attachment resume/CV anda. Ini juga menunjukkan anda attentive to details dan kemas yakni bakal majikan akan lebih yakin untuk mengambil anda sebagai pekerja. 

# Tips 2: AMBIL GAMBAR PROFILE YANG BUKAN SELFIE  

Ini sangat cringe-worthy. Kalau saya buka resume/CV yang ada profile photo macam ni, nescaya saya akan klik button ‘Next’ tanpa membuang masa banyak nak baca isi resume/CV tersebut. Zaman sekarang ni tak perlu ke kedai gambar pun untuk menangkap gambar profile di studio.  

Jadilah kreatif sedikit- minta kawan atau family tolong tangkap kan gambar anda berpakaian kemas dan formal dengan background dinding putih. Lepas tu boleh lah anda upload gambar tersebut dan paste di resume/CV anda. Kan senang? Easy-peasy 

# Tips 3: SILA LETAK EXPECTED SALARY  

dan berapakah gaji yang anda peroleh dalam pekerjaan anda yang sebelumnya.  

Tapi minta tolong jangan tipu ye, ada je majikan yang akan rajin buat double check background anda dan siasat samada betul ke tak anda dapat gaji sebagai cashier kfc sebanyak RM5,000.00. Kalau saya memang tahulah, sebab zaman saya kerja jadi cashier kfc sementara menanti keputusan SPM dulu bayaran part timer rm2.50 je sejam. Haha. 

Bila anda letak expected salary juga akan membantu para bakal majikan menilai samada anda adalah berpatutan dengan expected salary anda berdasarkan kepada pengalaman kerja anda sebelum ini dan/atau keputusan anda di tahap SPM/A levels/Diploma/Degree dan sewaktu dengannya. 

# Tips 4: NO SPELLING & GRAMMAR MISTAKES.  

Bila anda hantar resume/CV kepada bakal majikan, anda seolah memberi first impression kepada mereka yang tak pernah mengenali siapa anda sebelum ini.  

Ada majikan yang akan tutup sebelah mata dan anggap ianya sebagai careless mistake yang boleh dimaafkan. Tapi percayalah cakap saya, jika adik-adik nak appy kat company besar-besar dan international dengan gaji yang agak asyuk,  

mereka memang akan sangat particular dengan kesalahan ejaan, penstrukturan ayat dan juga grammar mistakes sekiranya resume/cv anda adalah dalam bahasa Inggeris. Which brings me to the next tip:- 

# Tips 5: ENGLISH OR MALAY? 

Kadangkala anda akan melihat iklan jawatan kosong atau anda mendapat tahu tentang kekosongan jawatan samada di LinkedIn, JobStreet dan sebagainya. Cuba teliti bahasa apa yang sedang digunakan untuk mengiklankan jawatan kosong tersebut.  

Jika ianya dalam bahasa Inggeris, maka, berikanlah jawapan dan juga resume/CV anda sepenuhnya dalam bahasa inggeris. Ini sebenarnya taktik bakal majikan juga untuk melihat tahap kefasihan dan kebolehan anda berbahasa inggeris.  

Jika iklan tersebut adalah dalam bahasa melayu, maka anda bebas menghantar resume/CV anda dalam bahasa kebangsaan kita. 

Okay sekian sahaja tips dan perkongsian saya kepada anda semua. Saya yakin tips tips di atas ini boleh membuatkan bakal majikan anda pay attention dan baca juga resume/cv anda dan mudah-mudahan anda dapat kerja yang diimpikan. 

P/s:- Siapa kat sini tahu apa “Resume” dalam bahasa melayu?  

Macam tak pernah dengar orang guna kan? 

Moga bermanfaat, 

-LiyanaTheLawyer-