Sharing :

PENGURUS KANAN DAPAT RM184,000 KERANA DILAKUKAN SECARA TIDAK ADIL?

Liyana The Lawyer

Liyana The Lawyer

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua, 

Perkongsian hari ini adalah mengenai kes mahkamah industri No. 22 (30) (20)/4-1802/18 antara Murali Tharan Nair A/L G. Narayanan Nair v. HLMG Management Co. SDN. BHD. 

Pihak menuntut mula bekerja dengan Syarikat sebagai Pengurus Kanan dalam Perhubungan Industri pada 12.05.2014. Pada 06.12.2017, pihak menuntut dimaklumkan bahawa seluruh Syarikat sedang menjalani penstrukturan semula dan jawatannya tidak lagi wujud. 

Oleh itu, mereka menawarkan perjanjian pemisahan bersama (MSA) selama dengan 5 bulan gaji terakhir pihak menuntut dan meminta pihak yang menuntut untuk tender resignation. Pada 26.01.2018, dalam e-mel beliau kepada HR, pihak menuntut menyatakan bahawa beliau telah diperlakukan secara tidak adil dan terpaksa menerima MSA. 

Pada 05.02.2018, HR menegaskan bahawa pihak menuntut menyerahkan perletakan jawatan secara bertulis. Pihak menuntut kemudian menandatangani salinan pertama dengan Nota “diterima kerana Penstrukturan semula” di bawah tandatangan beliau. Pengarah enggan menerima MSA kerana ia ditandatangani dengan syarat. Tanpa diberi pilihan lain, pihak menuntut terpaksa menandatangani salinan kedua MSA.  

Pada 13.02.2018, pihak menuntut menerima surat yang menyatakan tarikh terakhir pekerjaan akan jatuh pada15.02.2018. Pihak menuntut membidas bahawa pemecatan beliau adalah tanpa sebab dan dia tidak adil serta ditindas oleh Syarikat. 

Syarikat mendakwa bahawa perjanjian bersama telah diterima secara sukarela dan tidak ada pemecatan. Selain itu, mereka juga menyatakan bahawa pihak menuntut telah diberi peluang untuk menerima atau menolak tawaran tersebut.  

Satu maklum balas juga diberikan oleh Ketua sumber manusia bahawa prestasi kerja pihak yang menuntut tidak memuaskan. Oleh itu, apabila Syarikat sedang menjalani penstrukturan semula, Perkhidmatan pihak menuntut adalah tidak diperlukan. 

KEPUTUSAN MAHKAMAH 

Mahkamah mendapati bahawa suatu perintah untuk pengembalian semula jawatan tidak sesuai kerana syarikat itu jelas tidak mahukan pihak yang menuntut. Mahkamah mengarah Syarikat untuk membayar jumlah keseluruhan RM184,000.00 kepada pihak menuntut. 

*Nota sampingan: 

Majikan perlu memastikan bahawa mana-mana perjanjian pemisahan bersama mesti dilakukan tanpa mempengaruhi dan memberi penindasan yang tidak wajar terhadap pekerja 

Sekian, moga bermanfaat. 

-Liyana The Lawyer-