Tan Su Lin (P) v Andrew Lim (L) (Mak Nguoy Yee (P), third party)

[2018] MLJU 809

Petisyen cerai yang difailkan oleh isteri terhadap suami memohon perintah pembubaran perkahwinan, penjagaan, penjagaan dan kawalan anak-anak perkahwinan mereka, nafkah bulanan, pembahagian aset yang diperoleh semasa perkahwinan dan kos. Bagi Pihak Ketiga, isteri menuntut ganti rugi kerana menyebabkan keretakan perkahwinan.

Pihak ke-3 dalam jawapannya menafikan dakwaan isteri dan mendoakan agar solat isteri ditolak dengan kos. Setelah meneliti semua bukti, kertas kausa yang berkaitan mahkamah membuat perintah berikut:-

i. hak penjagaan anak diberikan kepada isteri.

ii. isteri dan suami masing-masing mengekalkan satu harta dan harta ketiga hendaklah dijual dan hasil bersihnya dibahagikan sama rata.

iii. suami perlu membayar amaun nafkah bulanan sebanyak RM4,500.00 (RM1,500.00 untuk setiap anak)

iv. suami hendaklah membayar nafkah bulanan sebanyak RM2000.00 sebagai nafkah isteri pempetisyen dari tarikh perintah ini sehingga dia berkahwin semula.

v. Kerosakan dalam perkahwinan bermula dengan kehadiran pihak ketiga dan pihak ketiga bertanggungjawab dan memerintahkan dia membayar kepada isteri pempetisyen sejumlah RM100,000.00 sebagai ganti rugi dan kos RM10,000.

“Kami turut akan melindungi hak anda!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *